ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ

2.700X460

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 5’

Χρόνος μαγειρέματος: 20’

 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό γαρίδες
  • 6-8 σπαράγγια τρυφερά, μικρά και καταπράσινα
  • 5 -6 φλ. ζωμός γαρίδας ή λαχανικών, ζεστός24
  • 4-5 στήμονες σαφράν
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 φλ. ρύζι αρμπόριο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/3 φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα
  • λίγα τρυφερά μικρά σπαράγγια για το γαρνίρισμα των πιάτων
  • αλάτι  
  • πιπέρι

30

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το έντερο. Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια 2-3 εκ. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι τις 2 κ.σ. λάδι και ροδίζουμε τις γαρίδες με τα σπαράγγια για 2-3′. Τα βγάζουμε σε μπολ. Κρατάμε μερικές κορυφές σπαραγγιών για γαρνίρισμα.

Σε 1/2 φλ. καυτό ζωμό ρίχνουμε το σαφράν και το αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά. Σε δυνατή φωτιά, και στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με προσοχή, να μην πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας, να γυαλίσει. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε το ρύζι να το πιει. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό, αλλά προσέχουμε κάθε φορά το ρύζι να πίνει πρώτα όλα τα υγρά του. Στη μέση του ριζότο ρίχνουμε το ζωμό με το σαφράν.

Ύστερα από περίπου 20′, όταν χυλώσει γύρω γύρω, αλλά στη μέση παραμείνει al dente, ρίχνουμε ξανά στο ριζότο τις γαρίδες και τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 1′.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο με το τυρί και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να χυλώσει και να γίνει σαν κρέμα. Το ριζότο συνεχίζει και ψήνεται, αφού βγει από τη φωτιά, για τα επόμενα 3’, οπότε απολαύ27στε το ζεστό και χυλωμένο. Αμέσως σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα ολόκληρα σπαράγγια και λίγη παρμεζάνα.