ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

xoirino me selino neo 700x460 FFF

Μερίδες: 5

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 50

 

ΥΛΙΚΑ 23 

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό χοιρινός λαιμός  σε μερίδες
  • 2 σελινόριζες
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα κομμένα σε φέτες
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3-4 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 4 πατάτες κομμένες στα 4
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 αβγά
  • 2 μέτρια λεμόνια
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ταμπονάρουμε τις μερίδες χοιρινού με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μεγάλη και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για 4-5′. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το πράσο και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Σοτάρουμε σε τηγάνι (με τα δυο χερούλια) τη σελινόριζα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια, στο υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την πατάτα και το καρότο. Αλατοπιπερώνουμε. Τα προσθέτουμε στο χοιρινό. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 50′, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού και προσθέτουμε το σέλινο ψιλοκομμένο. Αφού βράσει, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο και το ξύσμα. Χτυπάμε τα αυγά με τα λεμόνια, προσθέτουμε λίγο ζωμό από το φαγητό να αραιώσουμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό, κουνώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια. Αν θέλουμε λίγο πιο πυκνή σάλτσα, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουερ στο αυγολέμονο.
Αν θέλουμε να το ζεστάνουμε, το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, αλλιώς θα κόψει το αυγολέμονο.

30