ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

gigantes stin gastra 700x460 FFF


Μερίδες: 5

Χρόνος προετοιμασίας: 40’

Χρόνος μαγειρέματος: 30’

 

ΥΛΙΚΑ 23

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 2 κουταλιές σούπας άνηθο
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα. Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε για 35’ περίπου σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά, εκτός από τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, για 4-5′. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπάζονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 15′ να μαλακώσουν τα λαχανικά και κυρίως οι φέτες της πατάτας. Τέλος, προσθέτουμε τους γίγαντες, τα μυρωδικά, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, την καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη και το σέλινο. Βάζουμε σε πλακερό. Σε αυτή τη φάση το φαγητό έχει λίγο ζουμάκι, σχεδόν μέχρι τη μέση των υλικών. Αν έχει εξατμιστεί στο βρασμό, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, δηλαδή τα υγρά να είναι περίπου στην μέση των υλικών. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με φέτες λεμόνι όλη την επιφάνεια του φαγητού, βάζουμε το καπάκι στο πλακερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30′. Στο τέλος θα μείνουν μόνο με το λάδι τους. Στύβουμε λεμόνι και σερβίρουμε. 7