ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

kotopoulo giouvetsi me xulopites 700x460 FFF

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 5’

Χρόνος μαγειρέματος: 25

 

ΥΛΙΚΑ

  • 6 μπουτάκια κοτόπουλο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 500 γρ. χυλοπιτάκι χωριάτικο ψιλό
  • 1½ λίτρο ζωμός κότας ή νερό22
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε 2-3΄ να μαραθεί. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τον ψήνουμε για 1′. Προσθέτουμε τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Τέλος, προσθέτουμε ζωμό ή νερό και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει, σκεπασμένο για 20′, μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Όταν βράσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό. Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι στη σάλτσα και το αφήνουμε, αφού πάρει βράση, να βράσει για 2΄. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σκεπάζουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να σταθεί και να πιει τα υγρά του για 10΄. Όταν σβήσουμε το φαγητό πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι για να ψηθεί το χυλοπιτάκι και να τραβήξει τα υγρά και να μην λασπώσει. Το σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

3