ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

kotopoulo me glukoxina frouta 700x460 FFF

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 30’

 

ΥΛΙΚΑ 1

Για το κοτόπουλο

  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κομμένο σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε δαχτυλίδια 1 εκ.
  • 1 φλ. ζωμός κότας ή νερό
  • μείγμα μπαχαρικών
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κυδώνια
  • 2 μήλα
  • 15 αποξηραμένα φρούτα, δαμάσκηνα και βερίκοκα
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • πράσινη σαλάτα

Για το μείγμα μπαχαρικών

από 1 κ.γ.:

  • κοκκινοπίπερο
  • κόλιανδρο
  • κανέλα
  • τζίντζερ
  • κουρκουμά (όλα αποξηραμένα σε σκόνη)
  • αλάτι
  • πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, το πλένουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω, να κάνει κρούστα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε σκεύος.
Στο ίδιο λάδι που ρόδισε το κοτόπουλο προσθέτουμε τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού και τα αφήνουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το ζωμό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 20′ σε μέτρια φωτιά. Εντωμεταξύ, προετοιμάζουμε τα φρούτα.
Πλένουμε στεγνώνουμε και κόβουμε τα κυδώνια σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα τους. Το ίδιο κάνουμε και με τα μήλα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα φρέσκα φρούτα να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα.

Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί σχεδόν όλο για να κρατήσουμε μόνο τα αρώματά του. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα φρούτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10′ επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα πρέπει να έχει δέσει καλά. Σερβίρουμε με ρύζι και πράσινη σαλάτα.