ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΡΥΖΙ

kotopoulo me ruzi neo 2 700x460 FFF

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 25’

Χρόνος μαγειρέματος: 30’

 21 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • 1 μικρό σφιχτό κόκκινο λάχανο
  • 1 φλ. καστανό ρύζι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες ή 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες εμπορίου
  • λίγος άνηθος
  • λίγος μαϊντανός
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • στραγγιστό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε πλακερό ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7′ περίπου, προσθέτουμε το καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 ‘ να κοκκινίσει το λάδι. Βγάζουμε με τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος. Το διατηρούμε ζεστό. Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε τα κοτσάνια και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε για 2′. Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα προσθέτουμε στο λάχανο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4′ επιπλέον .
Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο πλακερό με τα λαχανικά και προσθέτουμε νερό ίσα να τα μισοσκεπάζει (περίπου 2 φλ.). Σκεπάζουμε το πλακερό και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 20’. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό προς το τέλος του βρασμού. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 10′. Βάζουμε την ντομάτα στην επιφάνεια του φαγητού. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180οC. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 30′, μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Το πλακερό στο φούρνο πρέπει να είναι ξεσκέπαστο για να ροδίσει η επιφάνεια. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα. Σερβίρουμε με γιαούρτι (προαιρετικά).

8