ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ

laxanika ograten neo 700x460 FFF

Μερίδες: 5

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 40

 

ΥΛΙΚΑ 24

  • 6 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος μόνο) καθαρισμένα και πλυμένα
  • 6 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φλ. κασέρι τριμμένο
  • 6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
  • 12 καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1/3 φλ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1 κουταλιά βούτυρο η ελαιόλαδο
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς και έπειτα τα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ. Σε βαθιά μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα με 1 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών και μισή κουταλιά αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10′. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες αγκινάρες, λίγο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, το ζαμπόν, τη γραβιέρα και το κασέρι. Τα ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε τις πατάτες σε μαντολίνο, σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες ή τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο το σκεύος (τηγάνι με 2 χερούλια), στρώνουμε το 1/3 της πατάτας, καλύπτουμε με το μισό μείγμα πράσο-αγκινάρες-τυρί-ζαμπόν, επαναλαμβάνουμε με 1/3 στρώση πατάτας, το άλλο μισό μείγμα πράσο-αγκινάρες-τυρί-ζαμπόν και καλύπτουμε με την τελευταία στρώση πατάτας. Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το σχοινόπρασο. Βάζουμε καπάκι και ψήνουμε για 30′. Αφαιρούμε το καπάκι και πασπαλίζουμε με το πεκορίνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Αφήνουμε να σταθούν για 10-15’, να τραβήξουν τα υγρά τους κι έπειτα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. Σερβίρεται και ως γαρνιτούρα, πλάι σε ψάρι ή κρέας. 23