ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΠΟΥΡΕ

mosxari krasato me eukolo poure 700x460 FFF

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 15’

Χρόνος μαγειρέματος: 60’

 

ΥΛΙΚΑ

  • 1.500 γρ. μοσχάρι (ποντίκι ή σπάλα) κομμένο σε μπουκιές21
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα του
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 3 καρότα ψιλοκομμένα
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγα φύλλα δεντρολίβανου
  • λίγα φύλλα φασκόμηλου
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμός κρέατος ή νερό
  • 500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τον πουρέ από καλαμποκάλευρο

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 5’

Χρόνος μαγειρέματος: 5’

 

ΥΛΙΚΑ

1 -1/2 φλ. καλαμποκάλευρο

6 φλ. ζωμός κρέατος

2 κ.σ. βούτυρο

αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πασπαλίζουμε το κρέας με λίγο αλεύρι. Τινάζουμε τα κομμάτια, να φύγει το περιττό αλεύρι. Ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε πλακερό και ροδίζουμε το κρέας. Όταν ροδίσει το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, τα σκόρδα, την καυτερή πιπεριά, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πάρουν χρώμα. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, με ό,τι υγρά έχουν μείνει στην πιατέλα, και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά. Μετά από 3-4΄ σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να μειωθούν τα υγρά και προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζωμό κρέατος. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για 1 ώρα. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού. Μόλις βράσει αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, για 10’, να ενωθούν τα αρώματα. Σερβίρουμε οπωσδήποτε με πουρέ από καλαμποκάλευρο.

 

Για τον εύκολο πουρέ

Βράζουμε το ζωμό. Ρίχνουμε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να χυλώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε τον πουρέ ζεστό. 3