ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΝΙΤΣΕΛ ΓΕΜΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ

mosxari snitsel gemisto 700x460 FFF

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 20’

 

ΥΛΙΚΑ

  • 4 φέτες μοσχάρι (σνίτσελ)7
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 φλ. ζωμός βοδινού ή κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
  • λίγος σπάγκος ψησίματος

Για τη γέμιση

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 4 ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 4 βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα
  • 1 μήλο τριμμένο
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε τα φιλέτα και τα αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Μοιράζουμε δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά κάθε ρολάκι, ώστε να μην ανοίξει στο μαγείρεμα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τα ρολάκια γύρω γύρω για 2-3′ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ολόκληρα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15′ σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι, για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι να λιώσει με τη θερμοκρασία των υλικών. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Κόβουμε διαγώνια κάθε φιλέτο και σερβίρουμε, γαρνίροντας με αποξηραμένα φρούτα και πυκνή γλασαρισμένη σάλτσα.

Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7′ ανακατεύοντας να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο για 2-3′ λεπτά.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μήλο κι ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα. Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5′. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Αποσύρουμε κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να γεμίσουμε το μοσχάρι.