Ρεβιθοφασολάδα στο φούρνο

revuthofasiolada 700x460 FFF

Μερίδες: 10 

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 3 ½ – 4 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ 34 

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 8 σκ. σκόρδο ολόκληρο
  • 4 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • νερό

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μεγάλο μπολ τα όσπρια (ρεβίθια και γίγαντες) με 1 γεμάτη κ.σ. σόδα μαγειρικής. Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των οσπρίων). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα όσπρια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στο πλακερό. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε κρύο νερό, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι. Φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με το πλακερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3+1/2-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο, αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση του φαγητού.

Η δόση που σας δίνω είναι μεγάλη, αλλά αφού θα ανάψουμε το φούρνο και θα ψήσουμε για πολλή ώρα, αξίζει να κάνουμε μεγάλη ποσότητα.

Extra tips επιτυχίας: Όταν διαλέγουμε όσπρια, προσέχουμε να μην είναι σκασμένα, κιτρινισμένα ή ξεφλουδισμένα. Επίσης, το μούλιασμα με ελάχιστη σόδα φουσκώνει τα ρεβίθια σωστά. Για να χυλώσουν τέλεια, πρέπει το μαγείρεμα να είναι σιγανό. Εάν έχετε τζάκι, αφού χωνέψει καλά η φωτιά, ανοίξτε χώρο στη θράκα και χώστε μέσα το πλακερό. Ντύστε γύρω γύρω με τη θράκα το πλακερό και αφήστε το φαγητό όλη τη νύχτα να σιγοψήνεται και να μελώσει. Αληθινά, θα τρελαθείτε από τη γεύση του. Τα όσπρια θα σκουρύνουν με το ψήσιμο, θα πιουν όλα τα υγρά τους και θα μείνουν με το λάδι τους. Ίσως -κατά τη γνώμη μου- η ωραιότερη μέθοδος μαγειρέματος για όσπρια. 11