ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΠΕΪΚΟΝ

soupa kritharaki me mpeikon 700x460 FFF

Μερίδες: 6

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 25

 

ΥΛΙΚΑ  15

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή σκορδέλαιο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 πατάτες
  • 1 συσκευασία αποφλοιωμένες ολόκληρες ντομάτες 400 γρ.
  • 1 λίτρο ζωμός κότας
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 -1/2 φλ. κριθαράκι ψιλό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • τρίμματα φέτας
  • κρουτόν
  • τραγανό μπέικον σε τρίμματα
  • ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθιά μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα σε καρέ (κρεμμύδι, πράσο, καρότο, πατάτα, σέλερι). Τα αφήνουμε για 5′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον τρίβουμε να ψηθεί για 1-2′ και σπάμε τις ντομάτες πάνω στα υλικά. Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε και βράζουμε για 15′. Ενδιάμεσα, αρωματίζουμε για λίγα λεπτά με το θυμάρι και το δαφνόφυλλο. Προσθέτουμε το κριθαράκι και λίγο έξτρα ζωμό ή βραστό νερό. Βράζουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με φέτα, σχοινόπρασο και λίγο ωμό ελαιόλαδο, σε σταγόνες. Πασπαλίζουμε με τραγανό μπέικον.

Για το μπέικον

Βάζουμε όσες φέτες μπέικον θέλουμε σε αντικολλητικό χαρτί, μέσα σε ταψί, και ψήνουμε για περίπου 12′ στους 200οC, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει και το σπάμε σε ψιλά κομμάτια. Πασπαλίζουμε σαλάτες ή σούπες.

22